Tweede team voelt zich toeristen richting Barneveld

Op 23 januari heeft het tweede team van Badminton ’80 een team uitje gehad. We besloten deze dag een stukje over de Veluwe te gaan rijden, met Jeroen als onze chauffeur.

Het wFiguur 1as echter wel vroeg opstaan, want Jeroen zou al om kwart over 8 in Wezep arriveren. Nadat we onze bagage in de kofferbak hadden gedaan, konden we gaan. Eerst hadden we nog getwijfeld of we over de A50 of de A28 zouden gaan, maar kozen toch voor de A28. Bij Nunspeet gingen we de snelweg af richting Elspeet. Helaas vond Sharon Elspeet niet echt gezellig, dus zijn we maar snel doorgereden. Net buiten Elspeet vond Sharon het een stuk aangenamer en maakte een foto.

 

 

 

 

 

Na een klein tijdje te hebben gereden in het zeer mistige bos kwamen we ineens bij kasteel Staverden. We zijn hier even Figuur 2gestopt zodat Sharon uit kon stappen om deze werkelijk waar prachtige foto te maken. Wisten jullie dat het huidige kasteel, inmiddels al het vierde, in het jaar 1905 gebouwd is op de fundamenten van het vorige kasteel, uit de achttiende eeuw? Het eerste kasteel was gebouwd door graaf Reinald I van Gelre rond 1300 met een paar huizen eromheen. Het was zijn bedoeling om Staverden uit te laten groeien tot een stad. Het is hier echter helaas nooit meer geworden dan een kasteel met wat boerderijen.

 

 

 

 

ToenFiguur 3 we verder gingen met onze reis kwamen we nog langs een kerkje. Hier kan ik alleen helaas niks over vertellen, omdat ik er niks van op het internet kan vinden. Sorry.

Het kasteel werd door de hertogen van Gelre gebruikt als jachtslot. Sinds 1400 woonden er leenmannen op Staverden, die het kasteel voor de graaf moesten bewaren en verdedigen. In 1400 werd Gaedert van Staverden als leenman van kasteel Staverden genoemd. Zij hadden ook de verplichting om witte pauwen te houden. Met de veren van deze pauwen werden de helmen van de graaf versierd. Daarom werd Kasteel Staverden ook wel de ‘Witte Pauwenburcht’ genoemd. Er zijn nu steeds witte pauwen op Staverden, maar de veren gebruikt men niet meer voor de helmen. Z e worden nu ieder jaar aangeboden aan de commissaris van de Koningin in Gelderland.

 

 

We hebben een kleine pauze genomen in Barneveld om te badmintonnen, maar daarna ging onze reis weer door richting Wezep. Alleen hadden we toen geen foto’s gemaakt, omdat we niet heel interessante dingen tegen kwamen op de A28. En dat concludeert onze dag en competitie seizoen.

Geplaatst in Competitie, Nieuws.